Treceți la conținutul principal

Ce este acneea? O privire de ansamblu cuprinzătoare asupra acneei, cosurilor și punctelor negre: simptome, cauze, opțiuni de tratament.

Cu toate aceste discuții despre acnee, am putea la fel de bine să încercăm să definim puțin condiția. Acneea este denumirea folosită în mod obișnuit pentru porii înfundați de sebum (cunoscut și ca puncte albe și puncte negre), coșuri, noduli sau chisturi care pot apărea pe față, gât, umeri, piept, spate, brațe și picioare.

Majoritatea adolescenților și un număr bun de adulți suferă de acnee pentru perioade mai mult sau mai puțin prelungite de timp. Afecțiunea nu se limitează la niciun grup de vârstă, rasă sau sex. Afectează sute de milioane de oameni din întreaga lume. Cele mai mari probleme ale acneei sunt aspectul neplăcut al cosurilor și cicatricile pe care le pot lăsa în urmă.

Tipuri de acnee

Deși cosurilesunt de departe cea mai frecventa forma de acnee si cea mai probabila o intalneasca sau de care sufera majoritatea oamenilor, trebuie sa stii ca exista si alte forme. Cea mai simplă formă este acneea vulgară, care prezintă doar comedoane, cea mai simplă dintre leziuni.

Leziunile sunt mici pete de piele afectate de acnee, deși termenul „leziune” nu se limitează la modificările produse de acnee în țesuturile pielii. Leziunile acneice sunt forma externă a comedoanelor, foliculii sebacei blocați de excesul de sebum.

Comedoanele sunt cunoscute sub denumirea de puncte negre și puncte albe, în funcție de faptul că porul este deschis sau nu. Punctele negre sunt pori ale căror deschideri întinse sunt blocate de un amestec de keratină și sebum care este înnegrit la suprafață. Punctele albe sunt pori închiși umpluți cu secreția glandei sebacee care se umflă sub țesut.

Comendonele sunt ținta obișnuită pentru cules și stoarcere. Cu toate acestea, deschiderea unui folicul în condițiile mai puțin sterile ale casei dvs. este probabil să aibă ca rezultat o ușoară infecție. Un por deschis este un punct de intrare pentru toate tipurile de bacterii.

Papulele – Papulea este o suprafață mică, solidă, de obicei inflamatorie a pielii, care nu conține puroi. Papule foarte mici pot apărea, de asemenea, în grupuri, datorită răspunsului țesutului la acnee.

Pustulele – pustulele sunt mici suprafețe inflamate ale pielii care sunt umplute cu puroi. Puroiul este o combinație de bacterii, globule albe din sânge și celule moarte ale pielii. Pustulele se formează de obicei în jurul foliculilor sebacei și părului.

Maculae – O macula este o pată roșie pe piele lăsată în urmă de o leziune de acnee. Maculele sunt plate, roșii și ies în evidență pe pielea din jur. Un grup de macule confera fetei un aspect inflamat.

Noduli – Nodulul este o leziune solidă, una dintre cele mai dureroase leziuni cauzate de acnee. Nodulii tind să se extindă în straturile mai profunde ale pielii și se știe că duc la distrugerea țesuturilor. Ele pot fi foarte dureroase de îndepărtat și pot lăsa cicatrici în urmă. Acneea nodulară este o formă severă de acnee care este tratată numai cu izotretinonină.

Chisturile – Chisturile sunt leziuni în formă de capsule și conțin puroi lichid sau semi-lichid similar cu cel găsit în pustule. Cu toate acestea, chisturile sunt mai mari decât pustulele și pot fi infectate. Chisturile se extind și mai adânc în piele și lasă țesut cicatricial în urmă. Acneea nodulochistică este probabil cel mai rău tip de acnee cunoscut de om. Este rezistent la tratament si raspunde doar la izotretinoina, substanta obtinuta din Vitamina A.

Cine face acnee?

Credeți sau nu, aproape toată lumea din lume are coșuri. Când corpul trece la viteză superioară și pubertatea începe la vârsta din 12, hormonii încep să preia controlul. Nu contează dacă ești bărbat sau femeie. Nu contează de unde vii și cine au fost părinții tăi. Nu am auzit niciodată de o persoană care să fi rămas fără cusur în toți anii vieții sale. Fie că este vorba despre mâncare sau poluare, ceva este obligat să îți tulbure echilibrul hormonal mai devreme sau mai târziu.

Mai mult de 40% dintre toți adolescenții dezvoltă cazuri de acnee suficient de severă pentru a justifica un tratament medical. Majoritatea cazurilor sunt de obicei rezolvate fără a fi nevoie de tratamente de lux, deși este necesară mai mult de o călătorie la medic. Cu toate acestea, știința modernă a produs o gamă largă de medicamente pentru acnee pe bază de rețetă și fără prescripție medicală pentru a ajuta oamenii să-și facă față acneei. fără dureri inutile.

Cu toate acestea, nu toate cazurile de acnee pot fi tratate atât de ușor. Acneea vine și dispare de la sine, între doisprezece și douăzeci și trei de ani, dar unii oameni dezvoltă forme severe de acnee, în timp ce alții fac acnee pentru prima dată ca adulți. Acesta este mai ales cazul bărbaților. Datorită nivelului mai ridicat de androgeni din sistemele lor, bărbații sunt mult mai probabil decât femeile să sufere de acnee. La femei, acneea este asociată cu ciclul lor de fertilitate și cu modificările hormonale pe care le implică.

În timp ce majoritatea cazurilor de acnee se limitează la pielea feței, majoritatea persoanelor care suferă de această afecțiune se confruntă cu cel puțin ocazional punct negre sau coșuri pe brațe, pe spate, pe piept sau chiar pe fese.

Cauzele acneei

Adevărul este că acneea este rezultatul hormonilor hiperactivi. Și mediul de astăzi a creat dezechilibre hormonale atât de îngrozitoare încât corpurile noastre se luptă doar să continue să lucreze la o eficiență de 100%.

Avem mii de fire de păr foarte fine pe fețe, piept și spate. Sub pielea noastră, și atașate de fiecare dintre acești foliculi de păr, se află glande sebacee, care produc o substanță uleioasă numită sebum. În mod normal, sebumul este un lucru bun, deoarece previne uscarea pielii, ne face pielea să strălucească și o menține moale și suplă.

Dar acneea este cauzată de hiperactivitatea acestor glande care apoi produc prea mult sebum și secretă substanțele uleioase pe pielea noastră.

De-a lungul timpului, debutul pubertății și schimbările naturale din corpul adolescentului înseamnă că apar modificări hormonale. Femeile sunt, de asemenea, supuse în mod regulat unei activități hormonale crescute până la vârsta menopauzei.

Dar acum este bine cunoscut faptul că mediul nostru a avut un impact enorm asupra noastră – dimensiunea, greutatea, modelele noastre de creștere și îmbătrânire, fertilitatea și sănătatea generală sunt toate afectate de cantitatea de poluare și de calitatea aerului pe care îl respirăm, de cantitatea. de razele UV de la soare, de alimentele pe care le consumăm și de apa pe care o bem și în care ne scăldăm.

Carnea și produsele lactate pe care le consumăm conțin steroizi de creștere. Urme de pesticide sunt pe aproape toate fructele și legumele pe care le consumăm. Produse precum grâul și zahărul provin din culturi modificate genetic. Apa noastră conține substanțe chimice care ucid organismele dăunătoare care ne pot îmbolnăvi.

Nivelul de hormoni din corpul nostru este cel mai responsabil pentru ca glandele să producă un exces de ulei. În cele din urmă, acest lucru se combină cu eliminarea neuniformă a celulelor moarte ale pielii și sfârșește prin a ne înfunda porii.

Când porii noștri sunt înfundați, acest lucru provoacă puncte negre și puncte albe, care pot rămâne înfundate în porii noștri ani și ani. Probleme mai grave de acnee, cum ar fi coșurile, nodulii și chisturile se formează atunci când bacteriile devin parte din amestec.

O bacterie numită Propionibacterium acnes trăiește în mod normal inofensiv pe piele, dar când excesul de ulei începe să înfunde porii, se hrănește cu sebum și produce substanțe chimice și enzime care provoacă un răspuns din partea sistemului imunitar al organismului. Pielea devine inflamată și poate duce apoi la un focar de coșuri, noduli dureroși (sub piele) sau chisturi. Nodulii și chisturile acneei se pot rupe, răspândind infecția în țesutul pielii, care poate duce apoi la cicatrici profunde și permanente.

Nu poți controla toți factorii care cauzează acneea, dar există sisteme de tratare a acneei, care sunt special formulate pentru a controla bacteriile care cauzează acneea intern și extern.

Impactul social al acneei

Impactul social al acneei este uriaș. Vederea neplăcută a cosurilor îi face pe mulți oameni să alerge în apropiere. farmacie sau farmacie din cauza influenței percepute pe care acneea o are în relațiile sociale. În fiecare an, sute de milioane de dolari sunt cheltuiți în fiecare an în întreaga lume pentru produse anti-acnee de către oameni de pe cinci continente.

Acneea este una dintre cele mai supărătoare. condiţiile vremurilor noastre. În timp ce majoritatea persoanelor care suferă de acnee nu experimentează niciun fel de disconfort fizic, ei compensează acest lucru prin cicatrici psihologice. Acest efect nu a fost studiat în profunzime deoarece acneea este o afecțiune comună, neamenințătoare, care vine și dispare de la sine și orice efecte psihologice atașate nu au fost considerate ca fiind deosebit de importante.

Cu toate acestea, acneea are un impact mai puternic decât se bănuiește asupra vieții oamenilor de astăzi. Studiile efectuate de cercetători au arătat că persoanele care suferă de acnee prezintă, de asemenea:

  • Încredere în sine scăzută
  • Frustrare
  • Sentiment de inadecvare
  • Depresie
  • Refuzul de a socializa
  • Stima de sine scăzută

Aceste efecte sunt declanșate de efectul negativ pe care acneea îl are asupra înfățișării și, astfel, reacțiile negative ale celorlalți. Persoanele care suferă de acnee pot ajunge să trăiască vieți nesatisfăcătoare și să eșueze la școală, la locuri de muncă și la interacțiunea socială.

Acneea adulților

Denumită adesea partea întunecată a acneei, acneea adulților este unul dintre acele subiecte jenante în rândul adulților, în mare parte pentru că majoritatea oamenilor scapă de ea în mod natural pe măsură ce îmbătrânesc. Statisticile oficiale arată că acneea afectează 25% din toți bărbații adulți și 50% dintre femeile adulte la un moment dat în viața lor. Asta o face o problemă destul de mare, mai ales în lumea de astăzi, unde viața socială este foarte importantă și aspectul fizic joacă un rol crucial în cariera fiecăruia. O față plină de pete roșii este suficient de rău pentru un adolescent, dar infinit mai rău pentru un adult.

Unul dintre primele lucruri care pot fi culese din datele statistice este faptul că acneea nu este tocmai neobișnuită în rândul adulților. Acneea la adulți este, de obicei, împărțită între cazurile severe de acnee care nu a dispărut niciodată și izbucnirile de acnee latente la subiecții cu vârsta cuprinsă între 30 și 40 de ani. Există, de asemenea, cazuri când oamenii au dezvoltat acnee pentru prima dată ca adulți, deși astfel de cazuri sunt oarecum rare. și declanșată în principal de substanțe chimice sau presiune fizică cronică asupra pielii. Cauzele acneei la adulți nu sunt pe deplin înțelese de știință. Se crede că hormonii sunt responsabili pentru o anumită parte a cazurilor, ceea ce înseamnă că unele persoane au reușit să-și țină acneea prin tratament hormonal. În orice caz, acneea adultă justifică o vizită la medic.

Indiferent de rădăcinile sale, acneea adultă are același M.O. ca formele comune. Sebumul, o substanță uleioasă secretată de glandele sebacee atașate de foliculii de păr, se amestecă cu celulele moarte ale pielii și blochează foliculul. Astfel, bacteriile încep să prospere în mediul închis, iar foliculul se umflă cu celule albe și bacterii care se omoară reciproc în interior. Încercările de a rezolva situația prin strângerea coșurilor tind să agraveze situația prin expunerea cărnii neprotejate la mai multe bacterii.

Adulții care suferă de acnee ar trebui să evite agenții de curățare puternici care conțin substanțe chimice puternice. Femeile ar trebui să aibă grijă și la machiaj, în timp ce bărbații ar trebui să încerce să se bărbierească fără a-și deteriora pielea în acest proces. Expunerea la praf și poluare este un alt lucru de evitat, iar pielea trebuie menținută cât mai curată posibil, fără a exagera.

Efectele de durată ale acneei la adolescenți

Anii adolescenței sunt o perioadă dificilă pentru fiecare adolescent. Deși toate grijile maturității sunt încă departe în viitor, adolescenții nu sunt tocmai fericiți. Nepăsarea și ignoranța copilăriei lasă loc rebeliunii și întrebărilor despre locul cuiva sub soare. În căutarea propriului drum prin viață, adolescenții se simt adesea nesiguri și neînțeleși. Din păcate, dacă căutarea unui loc în lume nu este suficientă, adolescenții trebuie să se confrunte și cu probleme ale pielii, precum acneea. Această condiție inestetică este blestemul multor adolescenți din cauza efectelor pe care le are la nivel psihologic.

Nu este nevoie de mult pentru a promova o imagine de sine negativă la un adolescent. Cei mai mulți dintre ei sunt cel puțin oarecum nesiguri cu privire la aspectul lor exterior din cauza diverselor pete reale sau imaginare. Dar o condiție reală care provoacă un adevărat disconfort și marchează o față tânără este cu totul altceva. Imaginea de sine fragilă și respectul de sine a adolescenților sunt greu de a face față presiunii exercitate de opiniile altora și comparațiile cu diverse modele pe care adolescenții le găsesc pentru ei înșiși. În cazuri extreme, imaginea de sine negativă se transformă în ură de sine, iar condiția de desfigurare este văzută ca un instrument crud de autopedepsire pentru că nu se ridică la un standard sau altul.

Tinerii trăiesc în lumi mici. Părinții, prietenii și grupul amorf de colegi de școală pe jumătate familiari sunt limitele vieții lor sociale. Desigur, adolescenții tind să acorde mai multă importanță laudelor sau criticilor venite de la prietenii sau colegii lor de școală, pe motiv că oricum părinții te iubesc și sunt părtinitori fatal. Dar, din moment ce adolescenții pot fi foarte cruzi unul cu celălalt, criticile aduse colegilor de școală sunt adesea neplăcute și menite să rănească. Acest lucru servește la creșterea sentimentelor de anxietate și stres, ducând la retragerea din mediul social într-o lume privată de durere și rușine.

Tinerii sunt teribil de serioși în ceea ce privește aparențele exterioare și criticile. Sunt încă departe de epoca în care ființele umane se împacă cu ei înșiși și nu mai sunt foarte interesați de ceea ce spun sau gândesc alții. A-și ascunde corpul sau fața și a te simți rușinat doar pentru că altcineva a spus că acesta este lucrul de făcut este o greșeală și adolescenții ar trebui ajutați să vadă asta. Acneea poate fi învinsă cu perseverență și prin utilizarea produselor potrivite. Cu toate acestea, efectele psihologice ale acneei trebuie, de asemenea, combatete, altfel s-ar putea să nu dispară niciodată. Tânărul care s-a urât pentru că are coșuri pe față se va transforma în adultul care se urăște pentru că este puțin supraponderal sau nu câștigă la fel de mulți bani ca vreun coleg de muncă.

Sentimentul de disconfort și rușine față de sine nu dispare întotdeauna în timp. Uneori găsește doar o nouă problemă care să acționeze ca sursă de energie. Acesta este efectul de durată al acneei: o imagine slabă de sine, o lipsă de încredere și un sentiment de a fi dezavantajat atunci când te compari cu alți oameni. Aceste dispoziții și mentalități pot ruina viața socială a oricui și, de multe ori, ele împiedică și dezvoltarea profesională. Din păcate, acneea nu este doar la nivelul pielii. Acesta este principalul motiv pentru care ar trebui să găsiți tratamentul pentru acnee de îndată ce aveți nevoie de unul.

Cicacatrici de acnee

Cicacatrici de acnee sunt semnele lăsate în urmă de leziunile care nu se vindecase sau se inflamase. Mărimea, frecvența și tipul lor depind de diverși factori genetici, care sunt specifici fiecărei persoane. Unele persoane sunt mai predispuse să vadă cicatrici formându-se pe piele, datorită moștenirii și culorii pielii. Acesta este motivul pentru care mulți oameni doresc să se asigure că leziunile lor se vor vindeca corect.

Există doar două tipuri de cicatrici de acnee. Cea mai simplă cicatrice nu este altceva decât o pată de piele care poartă o culoare maro, roz sau violet, mărturie a faptului că un coș a fost acolo. Al doilea tip se numește cicatrice de gheață și este o mică gaură în piele, unde a fost leziunea. Cicatricile sunt de obicei lăsate în urmă doar de leziunile inflamate, cum ar fi pustule, noduli sau chisturi. Cu toate acestea, strângerea unui comedo poate duce la o leziune inflamată și o cicatrice.

Cicatricile pigmentate sunt rezultatul procesului propriu al pielii de refacere a culorii naturale în țesutul de vindecare. Concentrația de pigment poate fi scăzută cu diferite tipuri de tratamente, precum creme de albire, loțiuni sau operații cu laser. Alegerea produselor fără prescripție medicală ar trebui să depindă de tipul și severitatea acneei tale. Dacă nu sunteți sigur ce să alegeți, discutați cu un dermatolog.

Cicatricile ușoare de acnee durează până la șase săptămâni să dispară. Dacă produsele fără prescripție medicală pentru acnee nu funcționează, discutați din nou cu medicul dumneavoastră și acesta vă va recomanda un tratament mai puternic pentru cicatrici, eventual chiar creme pe bază de retinoizi. Acest lucru se face pentru a preveni apariția acneei și pentru a promova eliminarea celulelor pielii în și în jurul cicatricilor.

Următorul nivel în tratamentul cicatricilor de acnee este peelingul chimic al pielii. Acidul licolic, salicilic sau lactic este folosit pentru a îndepărta stratul superior deteriorat al pielii și pentru a declanșa formarea unui strat nou și mai neted. Această procedură poate fi benefică chiar și în cazul acneei active. Peeling-urile sunt de obicei efectuate pe o perioadă de săptămâni sau luni și sunt mai ales eficiente împotriva cicatricilor pigmentate.

Al doilea tip de cicatrici de acnee este tratat mai frecvent cu dermabraziune sau resurfacing cu laser. Dermabraziunea înseamnă că stratul superior al pielii este îndepărtat cu ajutorul unei perii de sârmă rotativă de mare viteză sau a unei pietre acoperite cu diamant. Această procedură necesită mai mult de o ședință pentru fiecare cicatrice și are dezavantajul de a nu îndepărta deloc cicatricea. Pur și simplu îl face mai puțin vizibil.

Un tratament mai bun pentru cicatricile de acnee este refacerea cu laser a pielii. Similar cu efectul expunerii la soare, medicii folosesc lumina concentrată a fasciculului laser pentru a arde o parte mai mică sau mai mare a stratului superior al pielii. Mulți dermatologi și chirurgi estetici recomandă această procedură față de dermoabraziune.

Cel mai bun mod de a trata problema cicatricilor de acnee este să folosești un tratament pentru acnee care poate ajuta cu adevărat corpul să pună capăt cauzei de bază a acneei și să prevină pur și simplu cicatricile.

Variații ale acneei severe

Formele severe de acnee afectează puțini oameni. Cu toate acestea, ele prezintă mari greutăți oamenilor care suferă. Sunt extrem de desfigurante și pot provoca efecte psihologice asupra celui care suferă.

Acneea conglobata este o formă cronică și severă de acnee vulgară (acnee comună). De obicei, se caracterizează prin abcese profunde, inflamație severă, leziuni severe ale pielii, cicatrici, punctele negre sunt de obicei vizibile și răspândite. Apare adesea pe față, piept, spate, coapse, brațe și fese. De obicei îi afectează pe cei a căror vârstă este între 18-30 de ani.
În acneea conglobată, nodulii inflamatori se formează în jurul comedoanelor multiple, crescând treptat în dimensiune până când se descompun și eliberează puroi. Sub noduli se pot forma ulcere profunde, ducând la cicatrici de tip cheloid, iar cruste se pot forma peste nodulii profund ulcerați.

Acneea conglobata poate fi precedata de chisturi acneice, papule sau pustule care nu se vindeca, ci se deterioreaza rapid. Ocazional, acneea conglobata izbucnește în acnee care a fost latentă de mulți ani.

Acneea fulminans este o apariție bruscă a unei inflamații extrem de distructive, care afectează în mod normal bărbații tineri. Sunt evidente simptome de acnee nodulochistică severă, adesea ulceroasă, dureri ale articulațiilor și febră. Poate rezulta din tratamentul nereușit al acneei conglobate. Nu răspunde bine la antibiotice, așa că în mod normal sunt prescrise accutane și steroizi orali. Corticosteroizi sau medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pot fi administrate pentru a reduce inflamația. Atacurile de acnee fulminans pot recidiva, iar pacientul poate dezvolta acnee care necesită tratament pe termen lung cu izotretinoină.

Foliculita gram-negativă este o complicație a utilizării abuzive și pe termen lung a antibioticului. Pacienții cu acest tip de acnee sunt de obicei tratați cu accutane, deoarece se știe că este eficient împotriva bacteriilor gram-negative. Cuvântul „Gram” se referă la o pată albastră folosită în laboratoare pentru a detecta organisme microscopice. Anumite bacterii nu se colorează cu albastru și sunt numite „Gram negative”.

Pyoderma faciale este tipul de acnee care afectează în principal femeile aparținând grupelor de vârstă 20-40 de ani. Se limitează la față, apare brusc ca leziuni chistice atât profunde, cât și superficiale ale feței, cu „tunele” interconectate între chisturi, inflamație roșiatică a pielii și umflare ușoară (edem) a pielii, rareori persistă mai mult de un an sau deci și nu este asociat cu tenul gras.

Sfaturi de îngrijire a pielii pentru persoanele care suferă de acnee

Fii blând >

 Primul lucru de reținut este că trebuie să fii blând cu fața ta. Nu vă spălați fața cu apă caldă sau rece. Utilizați apă călduță și un demachiant ușor de două ori pe zi și după antrenamentul la sală, în cazul în care vă antrenați. Evitați săpunul obișnuit și alte astfel de produse care sunt umplute cu substanțe chimice dure. Dacă nu sunteți familiarizat cu demachiante, cereți sfatul unui medic.

Spălați-vă ușor fața și clătiți bine. Uscați-vă fața și evitați frecarea. Spălarea ar putea deschide o mie de leziuni invizibile în pielea ta, care sunt terenul de reproducere perfect pentru bacterii.

Ține-ți mâinile departe de piele

Deși este împotriva instinctului tău, trebuie să înveți să ții mâinile departe de coșuri și alte leziuni. Strângerea cosurilor este o idee proastă, cu excepția cazului în care este efectuată în condiții sterile de către un medic.

Pentru băieți

Dacă trebuie să te bărbierești, atunci fii foarte atent la asta. Fă un test pe tine și vezi ce tip de aparat de ras este mai potrivit pentru tine. Aș spune că aparatele de ras electric sunt lucrul de folosit dacă suferi de acnee, dar fiecare bărbat știe mai bine ce funcționează în cazul lui. Bărbierește ușor și evită deschiderea leziunilor existente.

Pentru fete

Cosmeticele sunt una dintre rădăcinile minore ale acneei. Dacă treci printr-un tratament pentru acnee, atunci alege doar produse cosmetice fără ulei, altfel efectul bun este irosit. De asemenea, ar trebui să faci teste pe tine și să vezi ce produse cosmetice nu îți înfundă porii. Atenție la efectele secundare dacă utilizați produse pe ale căror etichete scrie „conceput să nu înfunde porii”.

Stai departe de Soare

Da, un bronz ți-ar arăta minunat, dar ar trebui să înveți să te descurci pentru un timp. Riscurile expunerii la soare nu sunt acceptabile atunci când realizezi că soarele nu vindecă acneea. Razele UV pur și simplu usucă straturile exterioare ale pielii și o fac să se desprindă. Cu toate acestea, odată ce sunteți departe de soare, acneea va reveni. Expunerea prelungită vă va face, de asemenea, un anumit candidat pentru cancerul de piele.

Acneea este o mare problemă: cum să găsiți un tratament pentru acnee?

Acneea , cel mai frecvent cunoscut sub numele de cosuri, este nenorocirea aproape a fiecărei fețe și cel mai rău coșmar pentru cei prea nefericiți să sufere. Cum să vindeci aceste coșuri?

Este cea mai frecventă boală a pielii în prezent. Numai în Statele Unite, aproape 60 de milioane de oameni sunt infectați cu acnee, unde 85% dintre adolescenți suferă de aceasta.

Acneea este o tulburare care rezultă din acțiunea hormonilor asupra glandelor sebacee ale pielii (glandele sebacee), care duce la obturarea porilor și la apariția unor leziuni numite în mod obișnuit coșuri sau picături. Leziunile acneice apar de obicei pe față, gât, spate, piept și umeri.

Contrar credinței populare, acneea nu este doar o boală a adolescenților. Este un dezastru social și poate fi supărător și desfigurant în anumite cazuri. Are un impact economic semnificativ, deoarece oamenii cheltuiesc o mulțime de bani pe tratamente și terapii fără prescripție medicală și pe bază de rețetă.

Cazurile de acnee variază de la ușoare la desfigurante sever. Acesta variază de la comedoane (puncte negre și puncte albe) până la noduli și chisturi. Iată câțiva termeni de acnee care vă pot ajuta să înțelegeți mai bine acneea.

Comedo sau comedon sunt pur și simplu un folicul de păr înfundat și mărit. Când un comedo este deschis, de obicei se numește punct negru. Când este închis sau adânc în piele, este de obicei numit whitehead. Punctul alb diferă ca culoare față de punctul negru deoarece deschiderea foliculului sebaceu obturat la suprafața pielii este închisă sau foarte îngustă, spre deosebire de deschiderea foliculară întinsă a punctului negru. Nici punctele negre, nici punctele albe nu trebuie strânse sau deschise, cu excepția cazului în care sunt extrase de un dermatolog în condiții sterile. Țesutul rănit prin stoarcere sau cules poate deveni infectat cu stafilococi, streptococi și alte bacterii ale pielii.

Papulele sunt leziuni inflamate care apar de obicei sub formă de umflături mici, roz, pe piele și pot fi sensibile la atingere. Un grup de papule și microcomedoane foarte mici pot fi aproape invizibile, dar au o senzație de „smirghel” la atingere. O papulă este cauzată de o reacție celulară localizată la procesul de acnee.

Pustulele sunt papule acoperite de leziuni pline de puroi care pot fi roșii la bază. O pustulă care se formează peste un folicul sebaceu are de obicei un fir de păr în centru. Pustulele acneice care se vindecă fără a evolua la forma chistică, de obicei, nu lasă cicatrici.

Nodulii sunt leziuni solide, în formă de cupolă sau de formă neregulată. Ele sunt de obicei caracterizate prin inflamație, se extind în straturile mai profunde ale pielii și pot provoca distrugerea țesuturilor, ceea ce duce la cicatrici. Un nodul poate fi foarte dureros. Acneea nodulară este o formă severă de acnee care poate să nu răspundă la alte terapii decât izotretinoina.

Chisturile pot apărea asemănătoare nodulilor, dar sunt pline de puroi, foarte dureroase și pot provoca cicatrici. Ele sunt de obicei descrise ca având un diametru de 5 mm sau mai mult.

Te-ai săturat să te uiți în oglindă și să vezi aceleași pete urâte și pete? Ești enervat că nu poți ieși niciodată și să te distrezi pentru că oamenii se uită mereu? Atunci se pare că e timpul să faci ceva în privința asta. Există o serie de sisteme fiabile de tratare a acneei care atacă atât cauzele, cât și efectele acneei oriunde pe corp.

Diferite tratamente pentru acnee

Acneea este cea mai frecventă tulburare a pielii cunoscută astăzi. Iată câteva dintre diferitele tratamente pentru acnee pe care le-am compilat doar pentru tine.

Spălați-vă fața de două ori pe zi (cel mult de trei ori) cu un produs de curățare blând și fără parfum. Evitați să folosiți săpunuri, deoarece acestea conțin substanțe chimice dure și ingrediente care vă pot deteriora pielea.

Evitați să vă atingeți fața. Nu-ți mai pune mâinile lângă față! Adesea sunt vinovat că mi-am sprijinit mâna pe o parte a capului în timp ce citesc. De asemenea, frecarea sau întărirea bărbiei este o altă problemă comună atunci când vă gândiți. Evitați frecarea, atingerea sau zgârierea pielii cu mâinile. Mâinile tale conțin o mulțime de bacterii care pot provoca apariția acneei. Este probabil unul dintre cele mai dificile lucruri de evitat, deoarece o mare parte a mâinii se confruntă cu contactul pe parcursul zilei de care suntem inconștienți. Fă-ți un obicei din a evita contactul cu mâinile și fii conștient de el în timpul zilei pentru a evita bacteriile.
Evita tentația de a-ți culege, înțepa și stoarce acneea. Acest lucru va trimite infecția mai adânc în piele și poate provoca cicatrici severe.

Pentru acneea ușoară până la moderată, puteți utiliza unguente topice fără prescripție medicală, soluții, loțiuni sau geluri care conțin peroxid de benzoil, acid salicilic sau acid azelaic ca alternativă la peroxidul de benzoil. Peroxidul de benzoil este cel mai bun la uciderea P. acnes și poate reduce producția de ulei. Resorcinolul, acidul salicilic și sulful ajută la descompunerea punctelor negre și albe. Acidul salicilic ajută, de asemenea, la reducerea pierderii celulelor care căptuşesc foliculii glandelor sebace.

Se pot aplica si solutii si lotiuni antibiotice topice.

Uleiul de arbore de ceai este un antibiotic natural și un agent antibacterian și are un efect de uscare asupra pielii. Menține bacteriile P. Acnes la distanță, împreună cu scăderea uleiului facial, ceea ce face din acest ulei o investiție utilă.

Sulful ajută la vindecarea petelor existente prin deblocarea porilor.

Acizii alfa sau beta hidroxil (AHA sau BHA) acţionează menţinând pielea exfoliată. Acidul glicolic, cel mai cunoscut din grup, este o terapie adjuvantă utilă pentru acneea ușoară. Acidul mandelic, unul mai puțin cunoscut, dar care combină proprietățile keratolitice ale acidului glicolic, cu proprietățile naturale antibacteriene care ajută la reducerea prezenței P. acnes, poate fi considerat un acid alfa hidroxil mai eficient în tratarea leziunilor acneice. De asemenea, este mult mai puțin iritant decât acidul glicolic, un factor care poate fi foarte important pentru cei cu piele sensibilă, care nu pot folosi alți agenți, cum ar fi Retin-A, peroxid de benzoil, sulf sau acid salicilic. Este eficient în tratarea cazurilor ușoare de acnee pe cont propriu și poate fi utilizat cu succes împreună cu alte terapii pentru acneea moderată.

Aceste tratamente sunt de obicei eficiente numai pentru problemele de acnee ușoare până la moderate. De obicei, eficacitatea durează câteva săptămâni sau aproximativ trei până la șase luni pentru a fi observată. Pentru afecțiunile de acnee mai severe și mai grave, nu ezitați să consultați medicul dermatolog.

Dacă simți că există o soluție mai bună pentru problemele tale de acnee, ai dreptate. Puteți încerca sistemele de tratare a acneei. Pastilele pe bază de plante ucid bacteriile, spălaturile faciale și corporale profunde deschid porii și curăță, crema de protecție acționează ca un scut pentru pielea ta.

Cum să previi acnee 

Nimeni nu vrea să aibă acnee. Fiecare persoană cu acnee vrea să scape de ea. Toată lumea vrea să prevină acneea. Din păcate, nu toți știm cum să prevenim acneea. Nu există un remediu minune care să „elimine acneea în 3 zile”. Nu există miracol. Dar există produse de tratament care te vor ajuta să tratezi acneea. Cu toate acestea, ar trebui să știți că puteți preveni apariția acneei.

Faptele despre acnee

Fapt numărul unu. > Industria cosmetică câștigă miliarde de dolari din căutarea publică pentru o piele minunată. Ei folosesc banii pentru a-și face publicitate și a-și perpetua produsele. Nu vă lăsați păcăliți de hype.

Faptul numărul doi. Există mulți factori care contribuie la înfundarea porilor: cum ar fi pielea deshidratată, curățarea necorespunzătoare, producția excesivă de ulei, acumularea excesivă de celule moarte ale pielii, hormonii, transpirația excesivă, munca murdară sau medii de joacă, genetică, machiaj, degete pe față, reacții alergice, o dietă bogată în zahăr și multe altele.

Fapt numărul trei. Cele mai multe impurități ale pielii se datorează porilor înfundați, așa că cel mai bun mod de a avea acea piele frumoasă este să vă desfundați porii.

Cum să preveniți acneea

1. Evitați produsele pe bază de ulei, cum ar fi loțiunile faciale, produsele de spălat și produsele cosmetice. Căutați produse care sunt „non-comedogenice”, înseamnă că nu vă vor înfunda porii.

2. Nu purtați o bandă strânsă, pălărie de baseball și/sau cască atunci când faceți exerciții sau faceți sport și asigurați-vă că spălați lucrurile îmbibate de transpirație de fiecare dată când le porți.

3. Păstrează pielea hidratată și umedă, astfel încât celulele tale să poată funcționa corect. Hidratează-ți fața cu creme hidratante ușoare, non-comedogenice, pentru a o menține hidratată. Hidratarea este o necesitate. Din nou, produsul cu cea mai mică cantitate de aditivi chimici este cel mai bun. Utilizați întotdeauna o cremă ușoară hidratantă pe față după curățare.

4. Curăță-ți porii cu un toner fără alcool sau cu balsam de piele pe bile de bumbac. Nu încercați să frecați aspru sau vă veți dezlipi și vă veți deteriora pielea. Chiar și după clătirea feței, dacă nu îndepărtați restul de demachiant și resturile de resturi slăbite, veți încorpora acele resturi mai adânc în pori, pe măsură ce stratificați deasupra serurilor și cremelor hidratante. Cel mai bun mod absolut de a efectua această curățare profundă a porilor este cu un toner sau un balsam de piele fără alcool pe bile de bumbac. Nu este nevoie să vă răniți pielea prin spălare viguroasă sau cu acizi duri, pur și simplu ștergeți cu biluțe de bumbac umede cu toner până când ultimul bumbac devine perfect alb.

5. Astringenții, acidul salicilic, acizii retinoici și acizii glicolici funcționează pentru a preveni înfundarea porilor. Fiți conștienți de unele ingrediente active, cum ar fi peroxidul de benzoil, aceste ingrediente pot provoca efecte secundare majore.
Așadar, aceștia sunt pași ultra simpli pentru a elimina sau a reduce problema, începe chiar de astăzi. Frumusețea începe cu pielea ta.

Acestea sunt 5 sfaturi majore. Există chiar mai multe și nu uitați să luați în considerare produsele pentru tratarea acneei.

Tratamente pe bază de plante pentru acnee

Există câteva produse pentru tratarea acneei pe bază de plante care vă pot ajuta să vă mențineți pielea sănătoasă. Să aruncăm o privire la ingredientele lor.

 

Păpădie (rădăcină)

 

O astfel de plantă erbacee răspândită precum păpădia de floarea soarelui sau familia Asteraceae este cunoscută pentru proprietățile detoxifiante. Prin urmare, funcționează perfect atunci când petele pielii sunt tratate cu ajutorul ei.

 

Acest pantalon obișnuit din curțile noastre conține o mulțime de substanțe utile pentru corpul nostru: colină, compuși amari, inulină, calciu, acid silicic, sodiu, sulf și potasiu, care este, de asemenea, foarte concentrat în frunzele proaspete.

Purple Coneflower (pulbere)

 

Echinacea stimulează sistemul imunitar, deoarece contribuie la producerea de celule albe din sânge. De asemenea, face pereții celulari mai puternici, astfel încât persoana este mai puțin supusă riscului cauzat de viruși și bacterii. Nu sunt capabili să spargă pereții care sunt bine protejați. Acesta este modul în care puteți avea grijă de pielea dvs. ținând la distanță afecțiunile inflamatorii. Planta crește ca floare sălbatică în Canada și SUA. În prezent, poate fi găsită și în Europa și Asia, precum și o plantă cultivată.

 

Această plantă este bună și pentru răceală și gripă datorită proprietăților sale de întărire a sistemului imunitar. Ar trebui luat pe cale orală. Când este aplicat local, tratează astfel de afecțiuni ale pielii și eczeme, psoriazis și mușcături de insecte. Datorită proprietăților sale antimicrobiene, Coneflower poate inhiba bacteriile și încetinește formarea puroiului.

Bursure (rădăcină)

 

Bursure crește aproape peste tot: în nordul SUA, Asia și Europa. De secole, frunzele și rădăcinile sale au fost folosite pentru a trata aproape toate afecțiunile și bolile pielii, cum ar fi acneea, eczema, cancerul de piele și altele. Brusturele ajută la restabilirea netezei pielii și are un efect antibiotic ușor.

Yellow Dock (rădăcină)

 

Această plantă perenă cu flori este cunoscută ca un toner sistematic general. Frunzele sale sunt o sursă excelentă de vitamina A, proteine, fier și potasiu. De obicei, este combinat cu sarsaparila în unguente, creme și decocturi împotriva afecțiunilor cronice ale pielii, de exemplu, psoriazis, eczeme, erupții cutanate. Combinația dintre aceste două plante este eficientă datorită combinației dintre tanisul astringent și antrachinone purgative care au proprietăți antimicrobiene active.

Cayenne (40 HU)

 

Aroma picant și iute a ardeiului roșu de cayenne are o componentă numită capsaicină care, atunci când este utilizată local pe zona pielii, poate reduce durerea și iritația. Această caracteristică similară de calmare poate ajuta la eliminarea mâncărimii și iritației cauzate de psoriazisul pielii. Ardeiul Cayenne funcționează ca un agent purtător care poate activa și ajuta activitatea altor elemente în glandele uleioase ale pielii și porii pielii.

Trifoi roșu (floare)

 

Trifoiul roșu este cunoscut a fi bogat în vitamine esențiale pentru piele, cum ar fi vitamina A și complexul de vitamine B. Este folosit pentru a elimina toxinele din sânge. Pe vremuri, florile proaspete erau tocate și aplicate direct pe piele pentru a trata mușcăturile de insecte ale inflamațiilor. În zilele noastre, extractul de trifoi roșu este unul dintre componentele cremelor și loțiunilor împotriva unor afecțiuni ale pielii precum psoriazisul.

Rădăcină de lemn dulce

Această plantă cu flori dulci a fost folosită de secole în Ayurveda și medicina tradițională chineză. Ingerat in cantitati adecvate poate reduce inflamatiile si roseata pielii, poate trata dermatita si unele infectii. Lemnul dulce este, de asemenea, folosit ca decolorant al pielii și ca emolient în demachiante și creme.

Nu îndemnăm să faci un astfel de amestec pe masa ta din bucătărie. Amintiți-vă despre aceste plante eficiente atunci când achiziționați produse pentru tratamentul acneei. Cu astfel de ingrediente vei putea obține efectul dorit.

Cum să găsești cea mai bună soluție pentru tratarea acneei?

Când alegi o soluție de tratare a acneei, vrei să funcționeze și vrei să aibă un preț rezonabil. S-ar putea să fii frustrat în timp ce alegi cele mai bune produse de combatere a acneei pentru tine din cauza abundenței acestora pe piață astăzi.

Există sfaturi minunate care vă pot face alegerea produsului potrivit pentru dvs. mult mai ușoară.

1. Ghid recomandat de FDA

Există câteva recomandări pentru selectarea tratamentelor anti acnee pe bază de plante. Noile reguli ale Food and Drug Administration, de exemplu, asigură că medicamentele organice sau pe bază de plante:

• Trebuie luate în considerare toate standardele de siguranță

• Nu conțin ingrediente dăunătoare, contaminanți sau impurități

• Produsul trebuie să fie etichetat corespunzător, în conformitate cu liniile directoare stabilite de standarde.

După cum vedeți, este o idee bună să folosiți aceleași recomandări FDA atunci când alegeți o cremă, loțiune, ulei sau alt produs similar anti-acnee.

2. Este testat clinic?

Trăim într-o epocă a medicinei bazate pe dovezi și ar trebui să ne bazăm judecata pe mărturii reale și pe fapte și dovezi pure, și nu doar pe afirmații simple. Prin urmare, alegeți un ajutor bun pentru acnee, cu mai multe componente, care are ingrediente care sunt testate clinic de timp și experiență și care au fost susținute de profesioniști și medici calificați pentru utilizarea de zi cu zi.

3. Este complet conform?

Suplimentele de înaltă calitate sunt produse în conformitate cu formulele, care minimizează riscurile de posibile efecte secundare pentru cea mai mare parte a cumpărătorilor. Cei care caută sistemul eficient de îngrijire a pielii ar trebui să-l găsească pe cel care este bun pentru persoanele de orice vârstă și sex. Vizitați forumul pentru tratamentul acneei și răsfoiți recenziile. Produsul dumneavoastră ar trebui evaluat ca dând rezultate la fel de rapide și cele mai bune la adulții tineri, precum și la femeile și bărbații de vârstă mijlocie și în vârstă.

4. Este fără riscuri?

Unele programe anti-acnee au efecte secundare la fel ca medicamentele tradiționale. Prin urmare, atunci când alegeți produsul, căutați dacă acest supliment pentru îngrijirea pielii nu are efecte nedorite asupra corpului dumneavoastră.

Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să studiezi bine toate forumurile de acnee pe care le poți găsi și să vezi dacă produsul pe care vrei să-l folosești are aprobarea unei autorități internaționale importante în domeniul sănătății. În concluzie, acordați atenție părerii majorității pentru că va fi cea potrivită. Puteți găsi cel mai bun produs pentru pielea dvs. dacă luați în considerare acest factor.

5. Comparați și vedeți dacă produsul este accesibil și economic

Produsul de îngrijire a pielii pentru pacienții cu acnee nu poate fi numit cel mai bun decât dacă este accesibil. Astfel, un produs care îți oferă mai mult pentru mai puțin ar fi cea mai bună alegere.

Dacă mergi la farmacie vei vedea în ea multe produse de diferite tipuri. Toate au ca scop lupta cu acneea. Veți vedea loțiuni, creme de îngrijire a pielii, suplimente, loțiuni, uleiuri pentru a preveni problema. Există o mulțime de mărci care produc produse naturale, dar nu toate funcționează corect pentru a produce rezultate bune. Chiar și acele produse care sunt utilizate frecvent pot duce la reacții nedorite.

Principalul lucru este să luați în considerare recenziile altor persoane care încearcă să-și trateze afecțiunile cu acest sau acel produs și apoi să împărtășiți impresiile, informând alți utilizatori dacă produsul a fost de ajutor.

Pilule pentru tratarea acneei fără intervenție chirurgicală 

Bărbații și femeile încearcă adesea să trateze acneea și să-și îmbunătățească aspectul, iau în considerare tehnicile chimice care pot avea efecte destul de adverse, chiar punând viața în pericol până la sfârșitul intervenției chirurgicale. Dar acum mulți oameni înțeleg că cea mai sigură modalitate de a obține rezultatul dorit este să luați medicamente de origine naturală.

Întregul corp va fi sănătos atunci când sunt folosite medicamente pe bază de plante. Puteți reduce durerea și puteți preveni problemele de sănătate dacă alegeți produse naturale. Faceți din condiția dvs. fizică o primă prioritate. Pastilele naturale pentru tratarea acneei aduc rezultate strălucitoare și sunt absolut sigure. Dacă te hotărăști să iei pastile de tratare a acneei de origine naturală, vei observa rezultatele foarte curând. Nu vei suferi de complicații, deoarece aceste pastile nu includ ingrediente nenaturale și agenți de conservare. După doar câteva zile de administrare a suplimentelor, vei avea pielea curată pe față, și acneea corpului tău va dispărea. Veți scăpa de semne de îmbătrânire precum ridurile sau vergeturile.

Pastilele pentru tratarea acneei conțin o plantă numită „Elixirul tinereții”. Potrivit legendei, planta a fost folosită anterior pentru a trata toate afecțiunile pielii. Planta nu crește pe scară largă și înflorește doar de două ori pe an. Prin urmare, este nevoie de timp și efort pentru a extrage substanțe utile. Conform cercetărilor, aceste plante includ ingrediente biologice care vă fac pielea curată. Pastilele pentru tratarea acneei vă pot oferi ceea ce aveți nevoie și vă veți spori încrederea.

Pilulele pentru tratarea acneei pot veni cu vitamina E, care este, de asemenea, un bun antioxidant și hidratant. . Pielea curată a feței vă va face să vă simțiți tânăr și va contribui la îmbunătățirea încrederii – totul fără posibile efecte secundare!

Produse naturale pentru tratarea acneei

Așadar, ești deja matur cu mijloacele necesare pentru lupta ta și ai ales deja calea pe care o vei face nu da remușcări acneei și vei distruge orice acnee care apare pe pielea ta, fie pe umeri, fie pe picioare sau pe brațe sau oriunde. Dar întrebarea este deschisă cu mijloacele pe care le vei folosi în lupta ta. Da, cazul în cauză este referitor la tratamentul natural al acneei.

Există o mulțime de cauze ale acneei. Aceste cauze sunt pur și simplu versatile, așa că se întâmplă să nu știi de unde provin aceste pete dezgustătoare. Acneea poate fi cauzată de hormoni sau de un mediu nesănătos - pare să apară din neant! Dar cu siguranță cauza este întotdeauna prezentă.

O astfel de mare varietate de cauze declanșează o mare varietate de opțiuni de tratament natural pentru acnee. De obicei, acestea sunt dovedite prin teste sau cu aplicații practice largi, dar cu toate acestea nu puteți prevedea dacă vreuna dintre ele vă va fi cu adevărat de ajutor în cazul dumneavoastră. Dar lasă o astfel de alegere variată oferă libertate pentru acțiunile tale. Există multe tipuri de produse și fiecare dintre ele are o acțiune diferită.

Ceea ce este cu adevărat important în alegerea preparatului anti-acnee este să citiți recenziile. Desigur, acesta este cazul nu numai în cazul pregătirii împotriva acneei. Recenziile produselor sunt scrise nu pentru distracție. La ce ar trebui să vă acordați atenție citind recenzii asupra tratamentului natural pentru acnee? Foarte des este scris că produsele sunt recomandate doar pe avize ale medicului. În acest caz, este fără îndoială mai bine să consultați un bun specialist înainte de a utiliza astfel de preparate.

O recenzie a produsului vă poate oferi, de asemenea, informații scurte cu privire la reputația produsului. Încercați să aflați orice informații despre referințele companiei care produce acest produs.

Ceea ce ar trebui să vă referiți este garanția de rambursare a banilor. Aceasta este, de asemenea, partea de reputație, siguranța produsului și un factor major ca un singur lucru - dacă veți fi plătit înapoi în cazul eșecului pregătirii pentru a vă învinge acneea, cel puțin nu veți pierde bani. Din păcate, timpul pierdut este deja garantat.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Un ghid cuprinzător pentru creșterea sânilor: remedii naturale sau intervenții chirurgicale?

Mărirea sânilor Sute de mii de femei din întreaga lume își doresc să aibă sâni mai mari. Cu toate acestea, majoritatea acestor femei nu vor urma nicio formă de mărire a sânilor. Deși le-ar plăcea să aibă sânii mai mari, aceste femei nu sunt dispuse să se supună pericolelor sau nedemnurilor operației de mărire a sânilor - și cine le-ar putea învinovăți? Sincer, majoritatea operațiilor de mărire a sânilor creează rezultate mai puțin decât perfecte. Chiar și femeile care optează pentru o îmbunătățire modestă cupa B sau cupa C pot ajunge cu implanturi nenaturale sau neuniforme. Când te gândești că femeile cu implanturi au o creștere cu 21 la sută a cancerului, operația nu pare să merite. Majoritatea femeilor inteligente ar prefera să trăiască cu o cupă A dezamăgitoare decât să cheltuiască mii de dolari punându-le în pericol sănătatea de dragul de a avea sâni mai mari. Vestea bună este că există o alternativă naturală pe bază de plante. Studiile arată că femeile care iau pastile pentru măr

Ghidul complet al medicamentelor și tratamentelor pentru acnee

Ce este acneea? Acnee se vorbește de toată lumea, prin urmare, este necesară o definiție a acestui termen. Acneea este un termen aplicat de obicei porilor blocați de materie sebacee (puncte albe și puncte negre, cu alte cuvinte), pustule, noduli sau vezici urinare, care afectează fața, gâtul, umerii, sânul, spatele, părțile superioare ale picioarelor și brațelor. Acneea este o mare problemă pentru aproape toți adolescenții și pentru mulți adulți și durează ceva timp. Această problemă este tipică pentru persoane de diferite vârste, rase și sexe. Un număr mare de oameni din toate țările lumii suferă de aceasta. Cel mai rău lucru despre acnee este aspectul urât de pustule și cicatrici, care sunt adesea consecințe ale acneei. Acneea are un efect social considerabil. Pustulele urâte îi fac pe mulți să se grăbească la o farmacie sau o farmacie, deoarece oamenii cred că acneea are o influență negativă asupra relațiilor dintre ei. Anual, oamenii cheltuiesc mii de milioane de USD în întreaga